Door deze 6 voedingsstoffen ga je beter slapen


Heb je moeite met slapen? Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar heb je je dieet al gecheckt? Gezonde slaap gaat namelijk hand in hand met gezonde voeding. Bepaalde voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij het reguleren van je slaap. Als je een heerlijke nacht in dromenland wilt doorbrengen, is het cruciaal dat je voor de juiste voeding kiest. Hoe je dit nou het beste kunt doen? Ontdek daarvoor welke voedingsstoffen je kunnen helpen met een betere nachtrust. Probeer ze in je dieet op te nemen en geniet van een diepe slaap.

1) Koolhydraten

Wist je dat het eten van koolhydraten 4 uur voordat je gaat slapen, kan helpen met het bespoedigen van je slaap? Koolhydraten stimuleren namelijk 2 stofjes in de hersenen die betrokken zijn bij de slaap: tryptofaan en serotonine. Je gaat je hierdoor heerlijk traag en slaperig voelen. Je kent deze after dinner dip misschien ook wel van de feestdagen. Vooral zetmeelrijke koolhydraten in je avondmaaltijd kan een goede manier zijn om sneller in slaap te vallen, denk hierbij aan aardappelen, rijst, pasta en brood.

2) Calcium

Je hebt vast ook altijd te horen gekregen als kind dat calcium belangrijk is voor sterke botten en tanden. Maar wist je ook dat calcium kan helpen met beter slapen? Calcium helpt de hersenen om de slaapverwekkende stof melatonine aan te maken. Als je lichaam een laag calciumgehalte heeft, heb je waarschijnlijk een verstoord slaappatroon (vooral in de REM-slaapfase). Je kunt het natuurlijke slaapverloop herstellen door het calcium in je lichaam te verhogen. Yoghurt, kaas, melk, donkergroene groenten, vis en citrusvruchten zijn rijke bronnen van calcium.

3) Magnesium

Magnesium is voor veel functies van je lichaam essentieel: van  hydratatie, energieproductie, spierontspanning, afbouwen van adrenaline tot, ja, je slaap. Het hebben van voldoende magnesium in je lichaam is geen garantie voor een goede nachtrust, maar een laag magnesiumgehalte zal vrijwel zeker bijdragen aan een slechte nachtrust. Wat zijn nou bronnen van magnesium? Magnesium vind je in sojaproducten, bananen, gedroogde abrikozen, avocado’s, spinazie, volle granen, melk, amandelen en cashewnoten.

4) Kalium

Heb je moeite om in slaap te blijven en word je ‘s nachts veel wakker? Overweeg dan om meer kaliumrijke voedingsmiddelen toe te voegen aan je maaltijden, denk hierbij aan bananen, avocado’s, spinazie, zoete aardappelen en champignons. Kalium verhoogt de slaapefficiĆ«ntie en vermindert ook het ‘s nachts wakker worden. Deze voedingsstof bevordert namelijk de hartfunctie en vermindert spiersamentrekkingen en spasmen, allemaal van die vervelende dingetjes die uiteindelijk je slaap kunnen verstoren.

5) Vitamine D

Nederland staat misschien wel bekend om weinig zon, zeker in de  druilerige herfst en koude winterperiode. Maar het is niet alleen de warmte van de zon die we in de winter moeten missen, minder zon betekent ook minder vitamine D. Gelukkig kunnen we vitamine D ook via onze voeding binnenkrijgen, zoals in vette vis, kaas, eidooiers en vitamine D-verrijkte voedingsmiddelen. Vitamine D is erg belangrijk voor een gezonde nachtrust, een tekort hieraan wordt namelijk direct geassocieerd met een verstoorde slaap.

6) Selenium

Heb je weleens van selenium gehoord? Deze voedingsstof is cruciaal voor de productie van antioxidanten in ons lichaam en beschermt verder ook je celgezondheid. Je hebt er niet veel van nodig, maar als je lichaam er een tekort aan heeft dan kun je slaapafwijkingen krijgen. Zorg dus voor een selenium rijk dieet en voorkom dat je de hele nacht ligt te woelen in bed. Paranoten, schaaldieren, rood vlees, granen, eieren, kip en knoflook bevatten veel selenium.
Wanneer je dus geniet van voedzame maaltijden, dan zul je ook gezondere slaappatronen hebben. Kies voor een Bewusst slaapvriendelijk voedingspatroon dat al deze uitstekende voedingsstoffen bevat en dan kun jij weer heerlijk dromen van een diepe slaap en een uitstekende nachtrust. Geef met de programma’s van Bewusst jouw leven deze gezonde en positieve boost.