Stel het niet langer uit: stop vandaag nog met uitstelgedrag
Het is herfst, na een lange, zonnige zomer worden de dagen korter en je to-dolijstje alleen maar langer. Je hebt taken om te voltooien en ambitieuze doelen om te behalen. Je gaat goed voorbereid aan je bureau zitten, vandaag ga je je wijden aan die nieuwe, belangrijke taak. Maar dan – ping – krijg je een kattenvideo toegestuurd. En voordat je het weet, ben je beland in een eindeloze lijst YouTube-suggesties vol met humeurige katten. Zelfs de meest devote medewerker kan de verleiding van uitstelgedrag soms niet weerstaan – er is zoveel dat gelijktijdig onze aandacht vraagt. Wees gerust, vandaag brengt Bewusst verlossing. Hier zijn vijf dingen die helpen stoppen met uitstellen:
- Ben je bewust van wat je uitstelgedrag veroorzaakt
Bedenk elke keer als je merkt dat je iets uitstelt waarom je dit nou eigenlijk doet. Er zijn namelijk een aantal, veel voorkomende triggers van uitstelgedrag. Voorbeelden hiervan zijn wanneer je een taak als saai, frustrerend, moeilijk of ongestructureerd ervaart, of als er een gebrek is aan persoonlijke betekenis of waarde. Zodra je de triggers herkent, kan je deze aan gaan pakken. Zo kan je bij een taak die persoonlijke waarde mist, jezelf beloven dat je je hierna mag wijden aan iets dat wel belangrijk voor je is. Mis je structuur? Overleg dan met een leidinggevende of maak een plan met specifieke stappen.
- Verdeel grote taken in kleine, behapbare stukjes
Als je een grote, complexe taak hebt waar je tegenop ziet, kan het helpen om je taak te verdelen in behapbare stukjes waaraan je makkelijker tijdslimieten kan koppelen. Dit zorgt ervoor dat een taak minder intimiderend aanvoelt. Probeer ook eens de Pomodoro-techniek uit: verdeel je taak in kleine, haalbare doelen die je in 25 minuten moet kunnen behalen. Ga vervolgens 25 minuten aan die kleine taak zitten. Gaat je wekker af? Vink dan af wat je gedaan hebt en geef jezelf 5 minuten pauze. Herhaal dit vier keer en ervaar hoe dit een gevoel van focus en daadkracht kan geven.
- Wees niet te streng op jezelf
In de huidige, digitale tijd is er veel dat ons kan afleiden. Wees dus niet te streng op jezelf als je wat minder hebt gedaan dan je verwacht had. Gebruik de situatie om inzichten te krijgen die je kunnen helpen om productiever te zijn en wees vooral aardig voor jezelf. Morgen is er weer een frisse, nieuwe dag.
- Denk aan het grote plaatje
Wat zou je graag willen bereiken? Dit klinkt misschien als een grote vraag, maar het staat direct in verhouding met dat wat je uitstelgedrag veroorzaakt. Het kan moeilijk zijn om motivatie te vinden voor iets dat geen persoonlijke betekenis heeft, of waarvan we niet direct kunnen zien wat het ons brengt. Heb je moeite om je toe te zetten aan een specifieke taak? Probeer dan te verwoorden hoe dit je persoonlijk en/of professioneel kan helpen ontwikkelen en wat je ervan kan leren. Een creatieve geest kan overal een uitdaging in vinden.
- Ga soms even offline
47 procent van onze momenten online zijn onderdeel van uitstelgedrag, 47 procent! Bijna de helft van de vele momenten die we op schermen en telefoons doorbrengen, gaan gepaard met gevoelens van schuld, angst en zelfhaat. Wil je het jezelf wat makkelijker maken en je minder in deze negatieve spiraal begeven? Ga dan even offline. Spreek een bepaalde tijd met jezelf af, stel je apparaten in op vliegtuigmodus en leg je telefoon weg. Hierna kan je weer zonder schuldgevoelens het wereldwijde web betreden.
In een wereld vol met afleiding is het niet makkelijk je langdurig te concentreren. Met deze vijf tips wordt het wel gemakkelijker om uitstelgedrag op te sporen en negatieve patronen te doorbreken. Volg het Bewusst programma voor een leven in balans.