De paradox van sociale media
Sociale media platforms, zoals Facebook, Twitter, Snapchat en Instagram spelen in de wereld van vandaag een belangrijk rol bij het houden en aangaan van sociaal contact. Mensen zijn sociale wezens en verbondenheid is van een enorm belang om je gezonder en gelukkiger te voelen. Maar alhoewel alle platforms voordelen kennen, is sociale media geen substituut voor echte menselijke verbinding. Sterker nog, teveel gebruik van sociale media kan leiden tot gevoelens van angst, depressie, isolatie en een negatief zelfbeeld. Merk je dat je teveel tijd doorbrengt op sociale media en dat je je hierna vaak verdrietiger, gefrustreerder of eenzamer voelt? Dan is het misschien tijd om op zoek te gaan naar een beter evenwicht.
Waarom brengen we toch zoveel tijd door online? Sociale media platforms zijn ontworpen om aandacht te trekken en je langer online te houden. Daarnaast maken smartphones of tablets het mogelijk om 24 uur per dag in contact te staan. Bij een like of een leuke reactie kunnen je hersenen dopamine aanmaken, een beloningsstof die ook wordt aangemaakt bij het eten van chocolade of het opsteken van een sigaret. Hoog tijd dus om op zoek te gaan naar een gezondere manier van sociale media gebruik! Met de volgende drie stappen helpt Bewusst je graag op weg naar een leven meer in balans.
Stap 1: breng minder tijd door online
Recente studies hebben aangetoond dat het beperken van sociale media tot 30 minuten per dag kan resulteren in significante vermindering van angst, depressie, eenzaamheid en slaapproblemen. De eerste stap hoeft echter niet zo drastisch te zijn, studies laten ook zien dat zelfs enkel meer bewustzijn van je gebruik positieve gevolgen kan hebben voor humeur en focus.
Gebruik bijvoorbeeld een app om bij te houden hoeveel tijd per dag je op sociale media doorbrengt, schakel meldingen uit, verban je telefoon uit de slaapkamers en probeer eens sociale media apps te verwijderen zodat je deze alleen nog maar op je computer kan openen.
Stap 2: kies voor een andere focus
De meeste momenten op sociale media vinden plaats op een onbewaakt moment, gedachteloos en puur uit gewoonte. Probeer eens wat bewuster te worden van wanneer je de platforms op een negatieve manier gebruikt en bedenk wat positieve motivaties zouden zijn. Wil je online gaan om contact te zoeken met iemand die ziek is geweest, of om foto’s te bekijken van een familie-uitje? Log dan gerust in met een positief gevoel.
Realiseer je dat je het doet uit verveling of een ander negatieve motivatie? Pauzeer dan even en bedenk of je gebruik kan maken van een gezonder alternatief. Voel je je eenzaam? Maak dan een afspraak met een vriend. Voel je je depressief? Stap naar buiten en maak een wandeling in de buurt. De keuze voor sociale media is makkelijk gemaakt, maar er zijn vaak gezondere, effectievere manieren om je verlangens te stillen.
Stap 3: richt je op positiviteit
Het is menselijk om je te richten op dat wat je niet hebt of niet leuk vindt. En door sociale media is de wereld waar we ons aan moeten relateren oneindig veel groter geworden. Het is dus belangrijk om soms de tijd te nemen voor bezinning en te bedenken wat jij belangrijk vindt in het leven.
Probeer eens een dagboek bij te houden waarin je opschrijft waar je dankbaar voor bent. Zo houd je alle geweldige herinneringen en positieve dingen in je leven bij. En besef ook dat je een positieve bijdrage kan leveren, help iemand uit je directe omgeving of word vrijwilliger voor een goed doel. Let maar eens op wat voor positieve gevoelens dit soort activiteiten bij je opwekken.
Een wereld zonder sociale media willen en kunnen we niet meer inbeelden en dus is het tijd voor een gezonde houding tot deze virtuele wereld. Volg de Bewusst blogs om je bewuster te worden van je negatieve en positieve gewoontes, zowel offline als online.